Ζητουνται επενδυτες για την ελιτ των ακινητων του Δημοσιου

Η ιδέα για την αξιοποίηση φιλέτων της ΚΕΔ ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και ύστερα από διαγωνισμό, το 2008, επιλέχθηκε το ανάδοχο σχήμα που τώρα εν μέσω της οικονομικής συγκυρίας καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες.



Στη μάχη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο τον περιορισμό του χρέους, η κυβέρνηση προωθεί τις διαδικασίες εκμετάλλευσης για δεκάδες ακίνητα που βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλές περιοχές της χώρας. Πρόκειται για την ελίτ των ακινήτων, για τα οποία υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και άμεσα δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες, εφόσον βεβαίως εμφανιστούν επενδυτές με πραγματικό ενδιαφέρον, κάτι που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται υποτονικό.

Από τα συνολικά 140 ακίνητα του Δημοσίου, τα 70 ανήκουν στην ΚΕΔ και χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα», τα οποία προσφέρονται για ποικίλες αναπτυξιακές δραστηριότητες, κυρίως στον τουριστικό τομέα.
Στην πρώτη γραμμή υπάγονται κάπου 20 ακίνητα, για τα οποία τη μελέτη αξιοποίησης έχει αναλάβει, ύστερα από διαγωνισμό, ανάδοχο σχήμα που έχει επικεφαλής την Εθνική Τράπεζα.
Αυτά τα ακίνητα παρουσιάζουν, όπως λένε, «υψηλές προοπτικές ανάπτυξης» και έπειτα από εισήγηση του αναδόχου το Δ.Σ της ΚΕΔ ενέκρινε την πρώτη 20άδα από τους φακέλους που εξετάστηκαν από τα μητρώα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Σε αυτά συγκαταλέγονται εκτάσεις σε Μίκρα της Θεσσαλονίκης, Αφάντου στη Ρόδο, Λαύριο, Λίνδο, Ερμιόνη Αργολίδας, Χαλκίδα, Ορφανό Καβάλας, Βαθύ Σάμου, Κασσιόπη Κέρκυρας. Στην ίδια ομάδα είναι και τα 8.000 στρ. στην Ξάνθη (η «Φωνή της Αμερικής»), στο Αντίρριο 223 στρ., στον Αρχάγγελο Ρόδου 700 στρ., στη Θέρμη 1.300 στρ., στη Μεγάλη Βρύση Φθιώτιδας 225 στρ., στα Μέθανα 1.100 στρ. κ.λπ.
Η ιδέα για την αξιοποίηση φιλέτων της ΚΕΔ ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και ύστερα από διαγωνισμό, το 2008, επιλέχθηκε το ανάδοχο σχήμα που τώρα εν μέσω της οικονομικής συγκυρίας καλείται να επισπεύσει τις διαδικασίες.
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν σταθερά έσοδα σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως το Δημόσιο να χάσει την κυριότητα των ακινήτων.
Για τα πρώτα 20 ακίνητα θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης μέσω διαγωνισμού και πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Το κάθε επιχειρησιακό σχέδιο (bussiness plan) θα καθορίσει και την τελική αξία που αποκτά κάθε ακίνητο. Η δεύτερη φάση αφορά μία νέα διαδικασία για ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τις υπόλοιπες εκτάσεις-φιλέτα που υπάγονται στην ΚΕΔ. Ηδη οι αρμόδιες διευθύνσεις της Εταιρείας έχουν προχωρήσει στην επιλογή δεκάδων ακινήτων που προσφέρονται για αξιοποίηση.
Η διεύθυνση διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης ακινήτων συγκαταλέγει στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, γνωστές στις τοπικές κοινωνίες εκτάσεις όπως η παρόχθια περιοχή στον Αραχθο, το πρώην εργοτάξιο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, το πρώην οχυρό του ΓΕΝ στη Μηχανιώνα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και η παρόχθια Βεγορίτιδα.
Ανάλογες σκέψεις για εκμετάλλευση, προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία, υπάρχουν για τις παραλιακές περιοχές στην Αμαλιάδα, τη Ναύπακτο, την Ασίνη Αργολίδας, την παραλία Ζαχάρως κ.λπ. Στον ίδιο κατάλογο είναι η παραλία της Γλυφάδας για την προοπτική ανάπλασης και την αξιοποίηση μέσω 5 αναψυκτηρίων. Ανάλογες σκέψεις καταγράφονται για την περίφημη παραλία Μύρτου στην Κεφαλονιά, για την Κύμη της Εύβοιας και τα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο Λαύριο έκταση 340 στρ., στη Σιθωνία δύο εκτάσεις 94 και 38 στρ., στα Στύρα Εύβοιας 3.136 στρ. και στον Δήμο Μελιταίων Κέρκυρας 1.788 στρ. Ανάλογες αναφορές γίνονται για την Αμφιλοχία 3.000 στρ., στην Πάρο, στις Αλυκές Ζακύνθου, στα Καμένα Βούρλα και στις Πρέσπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου