Γκότζι

Το Νο 1 ελιξίριο υγείας και μακροζωία



Γκότζι (Goji) είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. chinense, δύο είδη που ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών (Solanaceae). Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Τώρα όμως που τα καλλιεργούμε στην Πήγασος Βιολογικές Υπερτροφές και γνωρίζουμε την προσαρμοστικότητά τους στην Ελληνική γη, θα είμαστε από τους πρώτους Ευρωπαίους που θα καταναλώνουμε τα Goji Berries φρέσκα, ή και σε άλλες μορφές.


Στις φυτείες μας καλλιεργούμε βιολογικά τις εξής ποικιλίες: Lycium Barbarum No4 (γλυκιά), Νο6 (ημίγλυκια), NQ1 (ημίγλυκια). Τα είδη του γκότζι είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα. Το Lycium chinense καλλιεργείται στο νότιο τμήμα της Κίνας και συνήθως είναι πιο κοντό, ενώ το Lycium barbarum καλλιεργείται στα βόρεια, κυρίως στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui, και είναι ψηλότερο. Το Lycium barbarum φτάνει σε ύψος από 2,5 έως 4 μέτρα, και ανθίζει κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο. Μπορεί να αναπτυχθεί σε αμμώδη και αργιλώδη εδάφη που είναι θρεπτικά φτωχά, και σε ηλιόλουστους ή ημισκιερούς τόπους.

Τα φύλλα του γκότζι σχηματίζονται επάνω στους βλαστούς και είναι είτε εναλλασσόμενα είτε σε δέσμες των τριών ή περισσοτέρων. Το σχήμα τους είναι ή λογχοειδές (σαν πλατιά αιχμή δόρατος) ή ωοειδές (σαν αβγό). Έχουν διαστάσεις περίπου 7 εκ. μήκος με 3,5 εκ. πλάτος και οι άκρες τους είναι τραχιές ή κυκλικές.

Επάνω στα στελέχη σχηματίζονται από ένα μέχρι τρία άνθη, που έχουν 1 με 2 εκ. πλάτος. Ο κάλυκας (που τελικά διαρρηγνύεται από το αναπτυσσόμενο μούρο) αποτελείται από πέταλα σε σχήμα καμπάνας ή σωληνωτά, που διαμορφώνονται σε μικρούς, τριγωνικούς λοβούς. Η στεφάνη του κάλυκα, που σχηματίζεται από τα πέταλα του άνθους, έχει χρώμα μοβ ή πορφυρό, με πλάτος 9 με 14 χιλιοστά και διαθέτει πέντε ή έξι λοβούς μικρότερους από το σωλήνα. Οι στήμονες διαθέτουν ανθήρες που ανοίγουν. Στο βόρειο ημισφαίριο, η ανθοφορία παρατηρείται από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο και η ωρίμανση των καρπών από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και το κλίμα.

Αυτά τα είδη παράγουν μούρα σε έντονο πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα και ελλειψοειδές σχήμα 1–2-cm μήκος και είναι πολύ τρυφερά και μαλακά. Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό Ο αριθμός των σπόρων σε κάθε μούρο ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και το μέγεθος του καρπού, περιέχοντας 10-60 μικροσκοπικούς κίτρινους σπόρους, που βρίσκονται συμπιεσμένοι μέσα σε καμπύλο έμβρυο.

Στην Ασία τα goji είναι πολύ γνωστά, θρεπτικά φρούτα. Θεωρείται ότι αυτή η αντίληψη επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κινεζική ιατρική που χρησιμοποιεί τα goji για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρεί ότι τα goji μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να βελτιώσουν την όραση, να προστατεύσουν το συκώτι, να αυξήσουν την έκκριση σπέρματος, να βελτιώσουν το κυκλοφοριακό και την δυσκοιλιότητα, ενώ επιδρούν θετικά στο συκώτι, στα πνευμόνια και στα νεφρά αφού τα εμπλουτίζουν με ενέργεια Yin. Στην Κίνα, οι άνθρωποι που συνήθως δουλεύουν μπροστά στους υπολογιστές συχνά δέχονται συμβουλές να τρώνε και να πίνουν τσάι από αποξηραμένα goji. Αυτό γιατί τα goji κάνουν καλό στα μάτια μας. Συνήθως αν κάποιος έχει πόνους στην πλάτη, τα φυτικά φάρμακα που τα χορηγούν οι Κινέζοι γιατροί σχεδόν πάντα περιέχουν goji, γιατί οι πόνοι στην πλάτη συνήθως συνδέονται με τη δύναμη του νεφρού. Αν ένας άνθρωπος υποφέρει από σεξουαλική ανικανότητα ή πρόωρη εκσπερμάτωση τότε του χορηγούνται goji στα φυτικά του φάρμακα. Επιπλέον, οι Κινέζοι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν goji για να θεραπεύσουν τη στειρότητα. Αυτά όλα οφείλονται στο γεγονός ότι τα goji ενδυναμώνουν τα νεφρά μας.

Τί είναι το γκότζι δηλαδή; Είναι ένα καρπός που βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρείται τοφυτικό Viagra αφού ανεβάζει την libido και στα δύο φύλα. Παράλληλα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι.


Ιστορικά:

Το γκότζι έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

Τα goji αναφέρονται σαν θεραπευτικό βότανο σε αρχαία κινεζικά κείμενα. Ο μύθος λέει ότι ο Li Qing Yuen που έζησε 252 χρόνια τρεφόταν καθημερινά με goji. Αρκετές έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε κινεζικά περιοδικά (Journal of Chinese Herbal Medicine, China pharmacology and toxicity) συσχετίζουν την μακροζωία με την συχνή κατανάλωση goji.

Τι περιέχουν:


Goji Berries

Διαθρεπτική Αξία

Ενέργεια 345 kcal/100gr

Λιπαρά 0,10%

Πρωτεϊνες 12,7%

Υδατάνθρακες & Fibers 73,3%

Τα ώριμα φρούτα περιέχουν περίπου 11 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ),σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%). Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ' αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (μια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης.

- 18 αμινοξέα, ανάμεσα στα οποία και τα 8 βασικά αμινοξέα

- 21 μεταλλικά ιχνοστοιχεία, με κυριότερο το γερμάνιο (από τα πιο ισχυρά αντικαρκινικά)

- 13% πρωτεΐνη

- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C (περισσότερη από το πορτοκάλι)

- Την αντιοξειδωτική ουσία Β-Καροτίνη (περισσότερη από το καρότο)

- Β-σιστερόλη (ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που βοηθά στα προβλήματα του προστάτη)

- Ζεαξανθίνη, Σολαβετιβόνη (ισχυρή αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή ουσία)

- Υψηλά επίπεδα πολυσακχαριτών

Ιδιότητες-πλεονεκτήματα για την υγεία σας:

• Τα goji βοηθούν περισσότερο από κάθε άλλο προϊόν στην αντιγήρανση, ευεξία και την υγεία

• Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην αύξηση της ενέργειας και στην μείωση της κόπωσης

• Τα goji μειώνουν την επίδραση των ελευθέρων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό

• Ελαττώνουν την όρεξη και την πολυφαγία

• Βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση (ασθενών), αποκατάσταση (αθλητών)

• Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και ελαττώνουν την ολική χοληστερόλη

• Ανακουφίζουν από πονοκεφάλους και ιλίγγους

• Βοηθούν στην αϋπνία και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

• Βελτιώνουν την όραση

• Βοηθούν στην ενδυνάμωση οστών και μυών

• Βοηθούν στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυ

• Ενισχύουν την ηπατική λειτουργία

• Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

• Ανακουφίζουν από την πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με έρευνες αυτό το ιδιαίτερο είδος μούρου είναι μια φυσική πηγή νεότητας. Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα, βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο. Όπως μας εξήγησε η σύμβουλος ενεργειακής διατροφολογίας, Ρένα Διπλάρη «Είναι ένα καρπός που βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρείται το φυτικό Viagra αφού ανεβάζει την libido και στα δύο φύλα. Παράλληλα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι.

- Η προστασία του DNA με αντιοξειδωτικά


Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το DNA των κυττάρων μας καταστρέφεται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόν του κανονικού μεταβολισμού και από την έκθεση σε τοξίνες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συμβάλουν σε μια ποικιλία εκφυλιστικών ασθενειών. Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι ίσως συντελεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, πάρκινσον, νευρολογικές ασθένειες, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες αν δεν υπάρχουν στο σώμα μας αντιοξειδωτικά για την αντιμετώπιση της επίθεσης. Τα goji είναι μια φυσική τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, 25.300 αντιοξειδωτικές μονάδες orac.

Παρακολουθήστε το παρακάτω απίστευτο βίντεο.........http://www.youtube.com/watch?v=40mvty0EM2o&;feature=related

Τα αντιοξειδωτικά μας παρέχουν και άλλα οφέλη, όπως είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα goji προστάτευσαν τα εγκεφαλικά κύτταρα των εργαστηριακών ζώων από τα τοξικά αποτελέσματα της βήτα-amyloid.


Fruits ORAC Score

Grams Needed to
Reach DRI
Goji Berries 25,300 20
Black Raspberries 7,700 65
Prunes 5,770 87
Bilberry 4,460 112
Pomegranates 3,307 151
Raisins 2,830 177
Blueberries 2,400 208
Red Raspberries 2,400 208
Blackberries 2,036 246
Strawberries 1,540 325
Noni Fruit 1,506 332
Plums 949 527
Oranges 750 667
Cherries 670 746
Red grapes 739 677
Pink grapefruit 495 1010
White grapefruit 460 1087
Apples 218 2294
Banana 210 2381
Pears 134 3731
Watermelon 100 5000
Vegetables ORAC Score Grams Needed to
Reach DRI
Garlic 1939 258
Spinach 1,770 282
Steamed spinach 909 550
Yellow squash 1,150 435
Brussels sprouts 980 510
Alfalfa sprouts 930 538
Broccoli 880 568
Broccoli flowers 890 562
Beets 840 595
Avocado 782 639
Red bell pepper 710 704
Baked beans 503 994
Onions 450 1111
Corn 400 1250
Peas, Frozen 375 1333
Eggplant 390 1282
Potato 300 1667
Sweet Potato 295 1695
Cabbage 295 1695
Cauliflower 385 1299
Carrot 210 2381
Tomato 195 2564
Cucumber 60 8333
Other ORAC Score Grams Needed to
Reach DRI
Dark Chocolate 13,120 38.1
Milk Chocolate 6,740 74.2
Rooibos tea (200ml) 750 133


Ας δούμε τις αντιγηραντικές και τις πολλές άλλες ιδιότητες του GOJI


- ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Η έναρξη της καρκινογένεσης προϋποθέτει κάποια μετάλλαξη σε ένα φυσιολογικό γονίδιο, το οποίο ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη. Στα καρκινικά κύτταρα γίνονται αλλαγές στα αντιγόνα της επιφάνειας της πλασματικής μεμβράνης, γεγονός που προκαλεί και την εκδήλωση του καρκίνου. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την εξάπλωση των μεταλλαγμένων καρκινικών κύτταρων. Τα κύτταρα φυσικοί δολοφόνοι του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σχεδιασμένα με στόχο να εμποδίσουν ανωμαλίες στα κύτταρα να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιδράσει σωστά, τα καρκινικά κύτταρα δεν θα καταστραφούν και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Κινέζικες μελέτες δείχνουν ότι τα γκότζι αναστέλλουν ορισμένες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο και ότι ο καρπός έχει αντικαρκινικές και ανοσοτονωτικές ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των πολυσακχαριτών. Επιπλέον, τα goji μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας ή θεραπείας με ακτινοβολία για τον καρκίνο.

Τα γκότζι περιέχουν γερμάνιο, ένα ορυκτό που πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, οι πολυσακχαρίτες και τα αντιοξειδωτικά τους προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που προωθούν τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη και αναστολή του. Τα goji βοηθούν την δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων Τ, των κυτταροτοξικών κυττάρων και των ΝΚ (φυσικών δολοφόνων) κυττάρων.

Μια μελέτη σε ηλικιωμένους έδειξε ότι σε 67% των περιπτώσεων, που έλαβαν 50γρ. goji καθημερινά για τρεις βδομάδες, οδήγησε σε τριπλάσια αύξηση του μετασχηματισμού του λεμφοκυττάρου Τ και διπλασίασε τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης-2. Τα τελευταία, υποκινούν την αύξηση των κυττάρων αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύουν από τα καρκινικά κύτταρα και τη μικροβιακή εισβολή. Επιπλέον, είχαν ένα αίσθημα ευεξίας και στο 95% των ασθενών βελτιώθηκε η όρεξη και ο ύπνος. Στο 35% των ηλικιωμένων ασθενών βελτιώθηκε η σεξουαλική τους ικανότητα.

- ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ.Στην ηλικία των 70 ετών το σώμα παράγει μόνο το 1/10 του ποσού που παράγει όταν ήμασταν 20 ετών. Η μείωση αυτή της ορμόνης, έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, απώλεια μυϊκής μάζας και την τάση να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος το σώμα. Η αύξηση της φυσικής παραγωγής αυτής της ορμόνης μας βοηθά να αισθανόμαστε, να φαινόμαστε και να λειτουργούμε σαν νεότεροι. Τα goji μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας για να συμβεί αυτό με δύο τρόπους: 1. είναι μια πλούσια πηγή καλίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη μακροζωία. Το ανεπαρκές κάλιο επηρεάζει την κανονική λειτουργία της υπόφυσης, η οποία παράγει την αυξητική ορμόνη. 85γρ. αποξηραμένα goji περιέχουν 1.600 mg καλίου - 4 φορές περισσότερο κάλιο από 85γρ. μπανάνας. 2. Ορισμένα αμινοξέα βοηθούν στην προώθηση παραγωγής της αυξητικής ορμόνης. Τα goji είναι μια πλούσια πηγή σε L-γλουταμίνη και L-αργινίνη, δύο αμινοξέα που συνεργάζονται μεταξύ τους για να ενισχύσουν τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και να μας αναζωογονήσουν δίνοντας μας μια πιο νεανική εμφάνιση και λειτουργία.

- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΠΙΝΤΟ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ. Η μειωμένη σεξουαλική λειτουργία μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη παραγωγή της τεστοστερόνης. Τα γκότζι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση παραγωγής της.

Στην Ασία, τα γκότζι θεωρούνται παραδοσιακά ως ένα ισχυρό σεξουαλικό τονωτικό. Επιπλέον, τα goji λειτουργούν ως γενικό τονωτικό για τη βελτίωση της συνολικής δύναμης, διάθεσης και ευεξίας και βοηθούν στη μείωση του στρες.

- ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ. Τα γκότζι περιέχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για υγιή όραση: λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς για την προστασία των ματιών από τις πιο κοινές αιτίες, που σχετίζονται με την απώλεια της όρασης λόγο ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, τον καταρράκτη και την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια, αλλά η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη τα προστατεύουν από τις ζημίες των ελευθέρων ριζών.

- ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ. Τα γκότζι έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν τους δύο βασικούς παράγοντες που προάγουν τις καρδιακές παθήσεις: οξειδωμένη χοληστερόλη και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η χοληστερόλη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν είναι το οξειδωτικό αποτέλεσμα των ελεύθερων ριζών, καθώς και από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, τα οποία στη συνέχεια επικολλούνται στα τοιχώματα των αρτηριών. Μια κινέζικη έρευνα έδειξε ότι τα goji μπορούν να αυξήσουν την ενδογενή παραγωγή SOD (τα επίπεδα SOD μειώνονται καθώς γερνάμε) μειώνοντας την οξείδωση της χοληστερόλης.

- ΔΙΑΒΗΤΗΣ. Tα γκότζι χρησιμοποιούνται στην Ασία για την αντιμετώπιση του διαβήτη, γιατί βοηθούν στη ρύθμιση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, τα οποία είναι ο πρόδρομος του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Οι πολυσακχαρίτες μειώνουν το ρίσκο καρδιαγγειακής πάθησης στα διαβητικά ζώα. Μειώνουν την οξείδωση που δημιουργείται από τα μόνιμα-ανυψωμένα επίπεδα γλυκόζης αίματος και μειώνουν την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Μειώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την αντίσταση στην ινσουλίνη.

- ΣΥΚΩΤΙ. Διάφοροι τύποι φυτοθρεπτικών συστατικών στα goji ενισχύουν την ικανότητα του ήπατος για την αποτοξίνωση και την προστασία των οργάνων που έχουν πληγεί από καρκινογόνες ουσίες και τον ιό της ηπατίτιδας. Η παρουσία του zeaxanthin στο μούρο goji του επιτρέπει να βοηθήσει το συκώτι από την τοξικότητα που προκαλείται από το τετραχλωρίδιο του άνθρακα. Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.

- ΠΕΨΗ. Τα γκότζι είναι χρήσιμο για όλους τους τύπους των πεπτικών προβλημάτων και μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση πεπτικών ασθενειών, όπως το έλκος του στομάχου και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Πολλοί τα καταναλώνουν γιατί τους βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, ο συνδυασμός των φυτικών ινών με τους πολυσακχαρίτες υποστηρίζει φυσικά την ανάπτυξη των ωφέλιμων εντερικών βακτηρίων, των προβιοτικών.

- ΔΕΡΜΑ. Τα γκότζι περιέχουν λιπαρά οξέα, βιταμίνη C (500 φορές περισσότερο ανά ουγκιά από τα πορτοκάλια) τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και να συγκρατήσουν την υγρασία, με αποτέλεσμα την ανανέωση του δέρματος.

- ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. Τα γκότζι είναι μια πλούσια πηγή δύο θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγιεινή του ύπνου. Η θειαμίνη, καταρχήν, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των κόκκων, αλλά λείπει από δίαιτες που περιέχουν ως επί το πλείστον επεξεργασμένα δημητριακά. Η θειαμίνη βελτιώνει επίσης τη διάθεση, ανακουφίζει από την κατάθλιψη και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης, το μαγνήσιο, μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθούμε και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

- ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ. Τα γκότζι συνιστώνται σε όσους έχουν κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού η απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών βελτιώνει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά και αποσυμφορίζει το φλεβικό σύστημα. Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).

Τα γκότζι παράγονται στην Ασία, σε πολλά μέρη, σε διάφορες ποικιλίες και μεγέθη. Η τιμή τους εξαρτάται από την περιοχή και το μέγεθός τους. Τα πιο πλούσια εδάφη παράγουν τα πιο μεγάλα και ωφέλημα goji και οι αγρότες τα πουλάνε πιο ακριβά. Εάν αγοράζετε φτηνά γκότζι τότε το μέγεθος τους είναι μικρό. Τα goji από το Θιβέτ, είναι από τα μεγαλύτερα που μπορείτε να βρείτε, είναι σχεδόν διπλά ή τριπλά σε μέγεθος σε σχέση με αλλά.

Για τους περισσότερους τα γκότζι είναι εντελώς άγνωστα. Είναι όμως από τα πιο αγαπημένους καρπούς στον χώρο της υγιεινής διατροφής καθώς και στα καταστήματα βιολογικών προιόντων. Τα χρησιμοποιούμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, αθλητές και μη, αλλά και γενικότερα όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Αυτό μας ώθησε στην απόφαση να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την καλλιέργειά του.

Είναι γεγονός ότι στην Κίνα, το Θιβέτ αλλά και την Ningxia όπου ευδοκιμεί το φυτό, υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα, σε συνδιασμό με την εμπειρία μας - ειδικά την φετινή παγερή χρονιά - από την καλλιέργειά του σε 30 ιδιόκτητα στρέμματα, μας επιβεβαιώνει την άποψη ότι στη βόρεια Ελλάδα θα έχει ακόμα καλύτερη προσαρμογή.Γι'αυτό τον λόγο και πήραμε την απόφαση να φυτεύσουμε άμεσα 20 επιπλέον στρέμματα και πάλι στην Β.Ελλάδα.

Τα γκότζι είναι διεθνώς γνωστό, ότι τρώγονται νωπά αλλά και αποξηραμένα. Από το φρούτο αυτό γίνεται χυμός, μαρμελάδα, κρασί, μαλακή κάψουλα από το λάδι των σπόρων, ή σκληρή κάψουλα ως συμπλήρωμα διατροφής. Μπορούμε επίσης να το βρούμε σαν συστατικό καλλυντικών, σε ζυμαρικά, σε μπάρες δημητριακών, σε μούσλι, παγωτό και σοκολάτες. Εκτός όμως από τον καρπό, καταναλώνονται και τα φύλλα του μέσα σε φαγητά και σαλάτες ή αποξηραίνονται και γίνονται αφέψημα.

Στην Ελληνική αγορά, τα γκότζι κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή, αποκλειστικά σχεδόν κινεζικής προέλευσης, καθώς και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Τα γκότζι έχουν γεύση σταφίδας, αφήνοντας στο τελείωμα και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Χάνουν όμως μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά την επεξεργασία τους, γι αυτό και είναι καλύτερα να καταναλώνονταιπρωτίστως νωπά, και όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σαν αποξηραμένα φρούτα.

Καλλιέργεια 



Ήδη φαίνεται να υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φυτέψουν 2-3 φυτά στις γλάστρες ή στον κήπο τους, ενώ υπάρχουν και μερικοί τολμηροί αγρότες που ενδιαφέρθηκαν να τα καλλιεργήσουν επαγγελματικά.
Τα μικρά σπορόφυτα μεγαλώνουν πολύ αργά τον χειμώνα. Μόλις όμως ζεστάνει ο καιρός, και μεταφυτευτούν σε γλαστράκια, η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη. Και όταν η ρίζα του φυτού φτάσει στον πάτο της γλάστρας, το φυτό είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα ή στον κήπο. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι-φθινόπωρο θα έχουμε λίγα δείγματα φρούτου Goji από αυτά τα φυτά, ενώ σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν στον 3 χρόνο.

Προς το παρών, τα στοιχεία που έχουμε μας λένε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, καθότι το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες από -20 έως 40 βαθμούς Κελσίου, θέλει αρκετό ήλιο και σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση. Και λέω προς το παρών, γιατί το εγχείρημα αυτό δεν το αφήσαμε στην τύχη. Συνεργαστήκαμε με τη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, η οποία προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει και να κάνει την έρευνα-πείραμα σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού Goji. Ο σπουδαστής Ι. Ε. του Perrotis College της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής ανέλαβε να φέρει εις πέρας το πείραμα αυτό κάτω από την καθοδήγηση και τις συμβουλές του Δρ. Αθανάσιου Γκέρτση, καθηγητή του Perrotis College και υπεύθυνου του εργαστηρίου Οργανικής Γεωργίας Lindsay Laboratory For Organic Agriculture. Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει 3 χρόνια, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του φυτού και της καλλιέργειάς του.

Πολύ σύντομα λοιπόν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια των Goji berries στην Ελλάδα, και ειδικότερα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του φυτού όσον αφορά τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, θρέψης, κλαδέματος για μεγαλύτερη παραγωγή, συγκομιδής, αποξήρανσης και διατήρησης του φρούτου.
Ήδη στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική έχουν καλλιεργηθεί μερικά φυτά Goji Berry, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο και από μεμονωμένα άτομα που έχουν αγάπη και μεράκι για τα φυτά. Μας έχουν παραχωρήσει μερικές από τις φωτογραφίες τους:

Αυτά τα δέντρα Goji δεν είναι ούτε ενός έτους. Η σπορά τους έγινε Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2009.

Καρποφώρησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη του 2010.
Το γεγονός ότι στα μέρη που ευδοκιμεί το φυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα, μας κάνει αισιόδοξους ότι στη βόρεια Ελλάδα ίσως και να έχει ακόμα καλύτερη προσαρμογή.
Στην πατρίδα τους, τα Goji berry τρώγονται ωμά κατά την εποχή παραγωγής τους και μετά αποξηραμένα. Εκτός από τα φρούτα όμως, καταναλώνονται και τα φύλλα τους ως λαχανικά σε φαγητά και σαλάτες. Επίσης, τα φύλλα και ο φλοιός των δέντρων γίνονται αφέψημα.
Στην Ελληνική αγορά, λόγω του ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα, τα Goji κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Χάνουν όμως μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή χυμού και ταμπλετών, γι αυτό και είναι καλύτερα να καταναλώνονται σαν αποξηραμένα φρούτα.

Σ’ αυτήν την μορφή μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, όπως οι σταφίδες, είτε να μπουν σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Τα προσθέτουν επίσης σε ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι και τα κορν φλέικς ή τα κάνουν χυμό στο μπλέντερ με την προσθήκη νερού.
Αν καλλιεργηθούν όμως στην Ελλάδα, θα ξέρουμε τον βαθμό ευαισθησίας τους, καθώς και αν και για πόσο μπορεί να διατηρηθούν στη φυσική τους μορφή. Και που ξέρετε, ίσως να είμαστε από τους λίγους τυχερούς που θα καταναλώνουμε τα Goji Berries φρέσκα!


Πηγές  

1 σχόλιο :

  1. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια θα βρείτε εδώ:
    http://biobaxes2.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή